Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? Част 1

Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? Част 1

Обсъдете заедно неговите планове и желания

Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? 1
Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? - 1

Колкото по-рано детето ви се ориентира как желае да продължи своето образование след гимназията, толкова по-добре. Препоръчително е още от 10-11 клас да започнете да говорите с него по тази тема. Обсъдете заедно неговите планове и желания – коя област привлича интереса му, какви опции за академично и професионално развитие са налице в нея, кои висши учебни заведения са в състояние да предоставят тези опции и т.н. Важно е да се намери оптималният баланс между желанията на детето и вариантите, които биха му осигурили най-добрите перспективи за бъдещето.

Проучете всичко за висшето учебно заведение и специалността

Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? 2
Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? - 2

Ако вече сте стигнали до момента, в който детето ви си е набелязало конкретно висше учебно заведение и специалност, заедно направете необходимото проучване. Проучване, което ще му бъде от полза да се увери, че е взело правилното решение, както и във връзка с подготовката за кандидатстване. Въпросното проучване трябва да включва намиране на по-подробни данни за специалността, за това, което всъщност се изучава в нея, за професионалните умения и квалификации, с които завършващите студенти излизат на пазара на труда. Също така прегледайте подробно регламента за кандидатстване и прием в съответната специалност – кои оценки от гимназиалния етап се вземат предвид, по колко предмета трябва да бъдат положени приемни изпити и т.н.

Фокусирайте се върху предметите, по които е необходима подготовка

Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? 3
Как да помогнете на своето дете да влезе в желаното висше учебно заведение? - 3

Поне 1 година преди самото кандидатстване детето ви трябва да бъде наясно с предметите, с които ще кандидатства и по които му е необходима допълнителна подготовка. Оттам нататък следва да поговорите за това как се справя по всеки един от тези предмети, дали нивото на обучение в училище е добро, доколко учебният план покрива материала, предвиден за кандидат – студентския изпит. Силно ви препоръчваме да насочите детето си към допълнителна подготовка извън училище. Подготовка, по време на която то няма да се сблъска с проблемите, характерни за училищното обучение – прекалено големи класове, лоша дисциплина в класната стая, неопитни или изнервени учители и др. Най-подходящият вариант за такава подготовка е посещението на курсове за 12 клас в специализиран образователен център.

Обсъдете заедно неговите планове и желания. Проучете всичко за висшето учебно заведение и специалността Фокусирайте се върху предметите, по които е необходима подготовка

Направи запитване
Свържете се с нас

Ако не намирате отговор на въпроса си, ние сме на разположение!