Как се кандидатства в медицински университет Пловдив - МУ Пловдив - Блог - ОЦ Иновейшън

Как се кандидатства в медицински университет Пловдив - МУ Пловдив

Взели Сте решение да кандидатствате медицина, фармация или дентална медицина, но не знаете какво предстои от този момент до приема Ви? В такъв случай, тази статия е точно за Вас! Тук ще намерите информация за учебното заведение, формата на кандидатстудентските изпити, както и оптималния за Вас начин на подготовка чрез курсове.

За Медицински Университет Пловдив

История на университета

Медицинския университет в Пловдив е държавно висше медицинско училище с предмет на дейност подготовка и повишаване на квалификацията на специалисти в областта на медицината и здравеопазването. Историята му започва през 1945г. като Медицински факултет в Пловдивския университет. Факултетът бива отделен под името Медицинска академия през 1950г., а през 1954г. е преименуван на Висш медицински институт. С решение на Народното събрание от 22 февруари 2002 г. Висшият медицински институт се преименува на Медицински университет. Стоматологичният факултет датира от 1974г., а през 2006 е разкрит Фармацевтичният факултет като основно звено в структурата на Медицинския университет.

Формат на кандидатстудентския изпит  

Кандидатстудентският изпит се състои от изпит по биология и изпит по химия.

Двата изпита се състоят в един ден и са нужни за участие в класирането и за трите гореизброени специалности. Изпитите са присъствени, а датите и цените (на предварителните и редовните сесии) се определят от университета и могат да бъдат намерени на интернет страницата му.

Изпитът по химия се състои от тест на материала между 8ми и 10ти клас, както и две логически задачи (една от раздел органична химия и една от раздел неорганична химия).

Изпитът по биология представлява тест на материала от 8ми до 10ти клас и тема за развиване, изтеглена на място на лотариен принцип.

Образуване на бала

Балът се образува по следната формула:

оценка химия (ДЗИ или диплома) + оценка биология (ДЗИ или диплома) + 2 х химия (конкурсен изпит) + 2 х биология (конкурсен изпит).

Максималният бал е 36, минималният бал за участие в класирането е 24. При неуспешно положен конкурсен изпит по който и да е от двата предмета (оценка 2.00), кандидат-студентът няма право да участва в класиранията за прием. При явяване на предварителна и редовна сесия, се взима по-високата оценка при балообразуването.

Подготовка за изпитите

Подготовката в училище достатъчна ли е, за да кандидатсвам успешно? 

Подготовката в училище поставя една начална основа от знания, която не е достатъчна за задоволително представяне на изпитите. За максимални резултати препоръчваме посещението на курсове по химия и биология. Такива кандидатстудентски курсове се предлагат в Медицинския университет, Софийски Университет и частни школи като нашата. Опитът и времето, обаче, са показали, че методиката на преподаване в университетските курсове не предпоставя към същия отличен успех, какъвто наблюдаваме в нашата школа, затова и силно препоръчваме да се запознаете с нашите кандидатстудентски курсове по химия и биология, и след безплатна консултация с нашите специалисти да изберете най-подходящия вариант на подготовка за Вас.

Кога е правилното време да започне подготовката ми?

На този въпрос точен отговор няма как да дадем, но, като един образователен център, който е специализиран в подготовката на кандидат-студенти, препоръчваме подготовката да започне 2 години преди кандидатстването. Разбира се, всичко зависи от нагласата на човека и времето, което е готов да инвестира в подготовката. Дори една година усилена подготовка може да бъде достатъчна, но това ще значи човекът да пожертва някоя друга част от своето ежедневие. Всичко това е въпрос на личен избор и предпочитания и ние винаги ще подкрепим Вашето решение.

Документи, нужни за кандидатстването:

Лична карта.

Диплома – оригинал за завършено средно образование (оригинал и копие). За специалността Управление на здравните грижи – две оригинални дипломи – за средно и за професионално образование.

Медицинско удостоверение, издадено от личния лекар.

Снимки – 4 броя, формат 4/5 см.

Семестриална такса, платена по банков път.

Платежното нареждане (с необходимите данни) може да се разпечата от личния Интернет-профил на кандидата или на страницата на Университета.

 

 

Направи запитване
Свържете се с нас

Ако не намирате отговор на въпроса си, ние сме на разположение!