Латинският език в живота на студента - Блог - ОЦ Иновейшън

Латинският език в живота на студента

Как да си направя речник по Анатомия на човека?

Един лесен начин, по който можем да запомним терминология, е да си направим речник. Точно, както в училище си купувахме тертадки-речници и пишехме в тях съответната дума и нейното значение. Тъй като в анатомията има огромно количество терминология, можем да си систематизираме информацията по по-приятен и разбираем за нас начин. Подреждаме си думите по азбучен ред, следейки съответната система (опорно-двигателна, кръвоносна) в атласа и дори, още в процеса на писане, запомняме местоположението и името на дадена кост, орган и т.н. След няколко прочитания, сработва.

Как да определя животно/растение?

Нека си представим, че ни е поставена задача или дори просто от чист интерес, отиваме да изследваме животни в планината. Срещаме красива пеперуда, но досега не сме я чували или виджали в учебниците, а искаме да узнаем нейното име. Наскоро, благодарение на преподаватели, открих, изключително полезно приложение, което помага в тези случаи. Нарича се iNaturalist и работи по лесен, но ефективен начин. Независимо дали сме преподаватели или студенти, можем да си направим профил като в него, качваме своите наблюдения. Растенията или животните, които качваме можем да определим и сами, тъй като самата снимка се сканира и в полето ,,search” се появяват опции на какво най-много прилича изследваният от нас обект. След като качим наблюдението, то може да бъде коригирано от изследовател, който не е съгласен с нашето определение и да предложи друго по-подходящо.

            Идеята на приложението е доста добра, тъй като помага на нас с определение до вид на латински, в същото време, там участват доста учени от цял свят, които чрез нашите наблюдения, следят популации на съответните обекти и характеристики за тях като местоположение, брой, пол и други. Снимките, които качваме могат да се включват и в международни проекти, както се случи с моята Limenitis populi (голяма тополова пеперуда), която вече набира популярност в проекта ,,Пеперудите на Европа“. По този начин предизвикваме вниманието на специалистите от всички сфери (ентомолози, орнитолози и други) към изучаване на биологическото разнобразие в нашата малка България.

КУРСОВЕ ПО ХИМИЯ И БИОЛОГИЯ

Направи запитване
Свържете се с нас

Ако не намирате отговор на въпроса си, ние сме на разположение!