Как да се обучаваме ефективно онлайн? - Блог - ОЦ Иновейшън

Как да се обучаваме ефективно онлайн?

В следствие на последните събития в света, които засегнаха и страната ни, образователната ни система трябваше за отрицателно време да премине от присъствена към електронна форма на обучение – процес, който по план би отнел до 5 години предварителна подготовка. Тъй като смеем да твърдим, че нашият образователен център успешно премина този преход, искаме да споделим опита си с Вас и да Ви дадем препоръки как да се обучавате също толкова ползотворно и от вкъщи.

 

Какви са предимствата?

 

  Уроците, провеждани през интернет, имат множество позитиви. Един от тях е това, че спестявате време за предвижване от дома си към училището или образователния център. Също така, онлайн обучението позволява достъпност до информацията при всякакви обстоятелства. Ако ученикът е възпрепятстван да посети учебното си занятие, дали поради болест или друга основателна причина, той има възможността отново активно да участва в учебния процес.

 

  Много платформи позволяват записване на уроците на видео и запазването им в определен срок след провеждането им. Една от тях например е „TWICH“, която позволява на учителите да преподават в реално време урок, който да бъде запазен до 14 дни. Това дава пълна свобода на учениците да гледат урока в удобно за тях време от денонощието. Всеизвестно е, че за някои ученето през нощта е ефективно, други пък предпочитат рано сутрин. Вече имате пълната свобода да направите графика си така, както вие искате, за което обаче се изисква и голяма доза самодисциплина.

 

Какво решение намерихме ние?

 

  След като успяхме за няколко дни да се оборудваме с необходимата апаратура за провеждането на онлайн уроци и да обучим своите учители да преподават през интернет, продължихме активно обучението на нашите ученици.

  Платформата zoom.us беше чудесно решение за провеждане на груповите ни занимания, тъй като предоставя възможност за разговор с повече от един човек. Още един много голям плюс на ZOOM е бялата дъска, която се споделя с участниците в разговора. След като тествахме множество онлайн бели дъски, установихме, че тази е най-доброто, което се предлага за момента в интернет пространството, тъй предава изключително бързо картината.

  За структуриране на нашите уроци, възлагане на домашни работи и оценяването им използваме Google classroom. По този начин ние следим работата и напредъка на нашите ученици и учители, което е една от основните цели на обучението, което предлагаме.

  След първите ни онлайн уроци обратната връзка от курсистите е изключително добра. За учениците тези методи на преподаване са дори по-добри, отколкото предишните. Изключително активни и мотивирани са и се радват, че могат да ползват технологиите по-ползотворно в ежедневието си.

 

Бъдещето на образованието в интернет ли е?


  Отговорът на този въпрос е твърдо ДА. За нас онлайн обучението не се различава по нищо от това хората да бъдат физически в класната стая. Спестяват се разходи за материали, което прави всичко по-достъпно за учениците. Единственото нещо, което може да отчетем като недостатък, е липсата на социални контакти, което също може да бъде разрешено като проблем. В почивките учителят напуска виртуалната класна стая, за да даде възможност на учениците да разговарят неформално по между си.

  Нашият план занапред е да експериментираме с бъдещите ни курсисти, които изявяват желание за онлайн обучение. В свят, в който технологиите се развиват непрестанно, образованието има нужда от подобна реформа. Ако не сега, то кога?

КУРСОВЕ ПО ХИМИЯ И БИОЛОГИЯ

Направи запитване
Свържете се с нас

Ако не намирате отговор на въпроса си, ние сме на разположение!